17 december 2016

Kerstkoekjes bakken en versieren


Ik heb me deze week ontzettend vermaakt bij het bakken en versieren van deze kerstkoekjes. Ze zijn niet moeilijk, en smaken heerlijk door de speculaaskruiden.

Recept kerstkoekjes
Voor 40 tot 80 koekjes

Ingredienten
350 gram tarwebloem
250 gram koude roomboter
120 gram witte basterdsuiker
2 eierdooiers
10 gram speculaaskruiden

Meng bloem, suiker en speculaaskruiden.
Snijd de boter in blokjes, en doe boter en dooiers bij het bloemmengsel.
Kneed met koele handen zo snel mogelijk tot een samenhangend deeg.
Maak er een schijf van, en leg die een uur in de koelkast. Het deeg moet ook straks tijdens de verwerking zo koud mogelijk blijven.

Verwarm de oven op tijd tot 180°C. 

Haal de helft van het deeg uit de koelkast, bestrooi het aanrecht dun met bloem, en rol het deeg 5 mm dik uit.
Als je geen diktegeleiders hebt, neem dan twee boekjes die 5 mm dik zijn, leg die aan weerszijden van het deeg, en laat de zijkanten van je deegroller over deze boekjes lopen. Het is belangrijk dat je koekjes even dik worden, want het bakresultaat wordt echt anders als een koekje 7 mm dik is.

Steek koekjes uit. Ik had een ster met een doorsnee van 6 cm, en maakte 80 koekjes met deze hoeveelheid deeg. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier. Als het deeg niet meer koud is, zet de bakplaat dan even in de koelkast.
Bak de koekjes ca. 15 minuten, of tot de puntjes net bruin gaan kleuren. Ik had in mijn heteluchtoven 16 minuten nodig.

Laat ze 5 minuten afkoelen op de plaat. Dat is omdat ze nu nog te zacht zijn om te verplaatsen, maar ook omdat de restwarmte van de plaat invloed heeft op het uiteindelijke resultaat.

Laat ze verder afkoelen op een fijn rooster.

Koel de plaat af met koud water en droog hem af voor je verder gaat. Elke nieuwe lading heeft een koude plaat nodig.

Glazuur
Met dit recept houd je glazuur over, maar een kleinere hoeveelheid is lastig te mixen. Door het eiwit droogt dit glazuur heel mooi op.

Je hebt een van deze dingen nodig:
- 2 eiwitten (een eiwit weegt ongeveer 35 gram)
- 70 gram gepasteuriseerd eiwit uit een flesje
- 10 gram eiwitpoeder, goed gemengd met 60 gram water
En daarbij
350 à 450 gram poedersuiker
1 tl citroensap voor de glans
evt. voedselkleurstof

Doe je eiwitkeuze in een kom, roer het citroensap erdoor, en mix er op een lage stand een deel van de poedersuiker door. Voeg steeds meer suiker toe, tot je glazuur een mooie dikte heeft.
Je kunt de dikte van het glazuur aanpassen met water of met poedersuiker.
Bewaar glazuur onder een natte doek, want in contact met lucht droogt het snel uit.

Maak een spuitzakje van een stukje bakpapier. Doe er glazuur in en versier je koekjes ermee.
Je kunt als je wilt een klein beetje voedselkleurstof door wat glazuur roeren, en zakjes met verschillende kleuren maken.

Als je een koekje helemaal wilt bedekken met glazuur, pak je dat zo aan:
gebruik wat dikkere glazuur om een randje te spuiten, laat dat een paar minuten drogen, en vul het hele vlak dan op met wat dunnere glazuur. Met een sateprikker kun je het glazuur verdelen. Door je koekje even op tafel te tikken laat je het glazuur mooi uitvloeien.

Na een uur is dit glazuur al een heel eind gedroogd. Als je veel glazuur gebruikt, duurt het wat langer.

Veel plezier!

Geen opmerkingen: