27 april 2015

Focaccia (Daring Bakers april 2015)

The Daring Bakers tried their hands on focaccia for the April 2015 challenge. Rachael (of Pizzarossa) and Sawsan (of Chef in Disguise) challenged us to bake a focaccia from scratch. I made the Basic Focaccia (recipe source: allrecipes.com) with rosemary and coarse sea salt. It's a delicious bread, worth a try!

Rachael and Sawsan, thank you for this challenge, my family and I loved it!

====

De Daring Bakers hebben in april Focaccia gebakken, onder leiding van Rachael (van Pizzarossa) en Sawsan (van Chef in Disguise). Focaccia is een plat Italiaans brood, dat gebakken wordt in de oven. Het woord komt van het Latijnse “panis focacius”, wat betekent “brood dat in as is gebakken”. De bovenkant kan op allerlei manieren worden gegarneerd, waaronder met rozemarijn en zeezout, of met allerlei soorten kaas, kruiden, groenten, en zelfs fruit. Ik heb hem gegarneerd met rozemarijn en grof zeezout, en het was heerlijk!

Recept voor basis focaccia

Ingrediƫnten
385 gram patentbloem
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
1 EETlepel droge gist
1 theelepel gram knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
½ theelepel gedroogde basilicum
een snufje gemalen zwarte peper
1 eetlepel plantaardige olie
300 tot 360 ml melk (ik had makkelijk genoeg aan 300 ml)
1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas (mag best uit een potje)

Voor de garnering naar keuze:
ontpitte zwarte olijven
cherrytomaatjes, in dunne plakjes (leg de plakjes op een theedoek om er wat vocht uit te trekken)

olijfolie om mee te bestrijken

Voor het bestrooien naar keuze:
verse gehakte rozemarijn
grof zeezout
Parmezaanse kaas



Aanwijzingen
Meng in een kom:
bloem, zout, suiker, gist, knoflookpoeder, oregano, tijm, basilicum, peper, parmezaanse kaas.
Roer de olie en de melk erdoor.
Roer met een houten lepel tot het deeg een geheel wordt, en leg het dan op een licht bebloemd oppervlak. Kneed het ongeveer 10 minuten tot het glad en elastisch is.
Vet een grote kom licht in, doe het deeg erin, en wentel het deeg even rond om het rondom van een laagje te voorzien dat het beschermt tegen uitdrogen.
Dek de kom af met een vochtige doek, en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is in volume.
Verwarm de oven voor tot 230 graden Celsius. 



Sla het deeg door en leg het op een ingevette bakplaat. Druk plat tot een 15 mm dikke plak.
Om het deeg zijn traditionele uiterlijk te geven, druk je je vingertoppen herhaaldelijk zachtjes in het deeg, over het hele oppervlak.
Leg de garnering naar keuze erop.
Bestrijk de bovenkant royaal met olijfolie.
Bestrooi met Parmezaanse kaas, rozemarijn en/of zout.
Laat het deeg 10 tot 15 minuten rusten.
Bak in een voorverwarmde oven (230 graden), ongeveer 15 minuten, of tot de zijkanten bruin beginnen te worden.
Zet hem dan onder de grill tot de bovenkant goudbruin wordt. 







Eet smakelijk!



Geen opmerkingen: